Osveštanje obnovljene crkve u Mikleušu

U Mikleušu je u subotu održano osveštanje crkve Svete Trojice na liturgijskom slavlju s litijom koje je predvodio vladika Gerasim, episkop Gornjokarlovački uz sasluženje vladike Jovana, episkopa Pakračko-slavonske eparhije i brojnih sveštenika.

– Zahvaljujući svetim mučenicima, ova crkva i opstaje i mi se sami trudimo da ne zaboravimo svoja mesta, svoje domove, svoje hramove. Dobar primjer je pokazao i naš brat Žarko Dragičević i ostali koji su se potrudili da ovaj hram veličanstveno i lepo izgleda. Neka gospod da da mi nikada ne zaboravimo svoje korene, svoje svete mučenike, pradjedove i djedove koji su podigli ovaj hram, a mi ga danas obnovili. Da uvek ulazimo u ovaj sveti hram, molimo se i pričešćujemo. Neka nam da snage da prebrodimo sve prepreke i strahove i ostanemo svoji na svomu – rekao je i čestitao na osveštavanju hrama episkop gornjokarlovački Gerasim.

– Ovo je početak obnove, najvažnije da se nad tim svetinjama okupljamo, da iako ne živimo ovdje, da djecu ovdje krštavamo, da se vjenčavamo ovdje. Pogledajte koliko ljudi se okupi u manastiru Krka koji, iako ne žive ondje, se okupljaju i čine da hram živi. Svaki ovakav hram treba da bude mesto gdje mi vezujemo dušu za svoj zavičaj i za nebo – zaključio je vladika Jovan te uručio zahvalnice glavnim sponzorima obnove Žarku Dragičeviću, Miodragu Jariću i Nenadu Dubajiću.

– Rođen sam i kršten u ovom kraju, moj životni put je bio takav da sam rano otišao iz sela u beli svet, kao siroče, jer sam ostao rano bez majke. No, nisam zaboravio ko sam, šta sam i odakle sam i gde sam svoju mladost proveo. Želja mi je da ovo mesto ostane narodu na vječni i dugi život – rekao je Žarko Dragičević nakon liturgije.

Pravoslavna crkve svete Trojice u Mikleušu sagrađena je 1724. godine i služila je vjernicima do početka devedestih godina kada je minirana, a vremenom nije sanirana te je tek inicijativom novog vladike Jovana i protojereja Dragana Gaćeše crkva obnovljena 2015. godine.

Osveštanju crkve prisustvovao je predsjednik VSNM Grada Pakraca Nikola Ivanović, član VSNM Grada Pakraca Milan Kozlović i vjerni narod iz Pakraca.