Antifašističko spomen-obilježje u Begovači opet na meti vandala

U Begovači kod Pakraca, na mjestu nekadašnjeg partizanskog logorišta, a današnjem spomen – obilježju, nepoznati počinitelj pucnjevima iz vatrenog oružja još jednom je oštetio spomenik – zvijezdu petokraku, i to s ukupno 16 hitaca. Drugi je to put da je zvijezda izložena ovakvom vandalskom ponašanju. Srećom, zbog same debljine materijala, niti jednom nije probijena. No prethodna zvijezda nije bila te sreće, izrešetana je od nepoznatog počinitelja, a tom su prilikom od hitaca uništene i tri mramorne ploče.

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Pakrac – Lipik, nekoliko dana pred obilježavanje 70 godina pobjede antifašističkih snaga europe nad naci – fašističkim snaga, postavila je novu zvijezdu petokraku na spomen – obilježje, izrađenu od debljeg metala baš zbog negativnih prethodnih iskustava. Predsjednik UABA Pakrac–Lipik Đorđe Gunjević, oglasio se povodom ovog nehumanog čina.

– Želim izraziti svoje žaljenje zbog kontinuiranog oštećivanja spomenika u Begovači uz nadu da se ovakvi neodgovorni postupci više neće ponoviti. UABA Pakrac – Lipik će ovaj događaj prijaviti Policijskoj postaji Pakrac u nadi da će policija otkriti počinitelje i preventivno djelovati. Kao jedan od vidova osiguranja antifašističkih spomenika, UABA Pakrac–Lipik će razmotriti postavljanje video – nadzora oko pojedinih spomenika – pojašnjava Gunjević.

Begovača je značajna po tome što je 1942. godine bila mjesto boravka komande prve (psunjske) čete sa svojim vodovima, a bila je i agitacijsko – propagandni centar gdje je organizirana prva služba partizanskog saniteta u Slavoniji.