Hramovna slava u Gornjoj Obriježi

Svetom Liturgijom, koju je u nedelju 9. oktobra sa vernim narodom i uz sasluženje protođakona Milana Tomaševića, u seoskom hramu u Obriježi pored Pakraca služio visokoprečasni protojerej-stavrofor Đorđe Teodorović paroh Pakrački, proslavljen je praznik Svetog apostola i jevanđelista Jovana Bogoslova – hramovna slava ove svetinje.

obrijez1

Nakon osveštanog slavskog kolača i žita, po svršetku svete Liturgije u kojoj su udeo u Svetim Darovima uzeli gotovo svi okupljeni, čestitajući hramovnu slavu i prenoseći blagoslove Preosveštenog vladike g. Jovana koji ovaj praznik i imendan danas proslavlja sa našim narodom raseljenim sa ovih krajeva u dalekoj Australiji, prigodnom besedom o životu i delima Svetog apostola Jovana obratio se otac Đorđe, ističući značaj čuvanja Pravoslavne tradicije, okupljanja i učešća u svetoj Liturgiji.

14611058_1833702066863674_1335798364106849690_n

U Donjoj Obriježi se inače narod skuplja mnogo više na ljetni praznik Svetog Jovana, 21. maja, kada Crkva proslavlja čudo koje se desilo na grobu Svetog Apostola u Efesu. Hram u Donjoj Obriježi je jedan od rijetkih hramova u našoj pomjesnoj Crkvi posvećenih Apostolu ljubavi, kao što je hram Sveti Jovan Kaneo u Ohridu.