Miholjdanske zadušnice na Gavrinici

Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vjernici danas su obilježili Miholjdanske zadušnice, praznik sjećanja na sve umrle. U hramu Rođenja Presvete Bogorodice na Gavrinicu u Pakracu, Svetu Liturgiju služio je paroh pakrački protojerej stavrofor Đorđe Teodorović.

Pakrac zadušnice

Zadušnice su dan kada se pravoslavni vjernici sjećaju pokojnika i mole se za pokoj duša u Gospodu usnulih. Prema učenju Pravoslavne crkve, na Zadušnice dužnost vjernika je da se mole u hramovima i na grobljima, kao i da čine milostinju za pokoj duše umrlih. Tih dana se posjećuju i uređuju grobovi naših bližnjih, osvećuje se žito, obavlja se parastos ili pomen, a sveštenik prekađuje i preliva vinom grob. Pored ovih običaja, obilježje Zadušnica jeste paljenje svijeća za pokoj duša, a ako su srodnici sahranjeni daleko i nije moguće otići na groblje, onda se u crkvi služi pomen.

20161008_100402

Običaj je da se zapali svijeća i za one kojima nema ko da zapali svijeću.  Svijeća je simbol svjetlosti Hristove, koja treba da nas podsjeti na svjetlost kojom Hristos obasjava duše preminulih.