NAJAVA: Proslava Male Gospojine u Pakracu

Krsna slava Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Pakraca održati će se u restoranu KTC-a (I. Gundulića 1) u Pakracu 21.09.2016. godine s početkom u 15 sati.

plakat-2016-2
Srpski narod u Pakracu već vijekovima proslavlja Rođenje Presvete Bogorodice (Mala Gospojina), te je srpska zajednica u Pakracu nakon rata obnovila tradiciju saborovanja povodom ovog praznika.

Proslave Male Gospojine postale su tradicionalno okupljalište Srba iz Pakraca ali i iz Zapadne Slavonije, sa uvijek bogatim kulturnim sadržajom i predstavljanjem rada kulturnih društava. Pakračka proslava Male Gospojine je i najveća proslava Srba u Zapadnoj Slavoniji, na kojoj prisustvuje više od 400 naših sugrađana i gostiju.

Narod u Pakracu već vjekovima posebno slavi ovaj veliki crkveni praznik, te se prema zapisima Srpske Pravoslavne crkve – Eparhije pakračko-slavonske spominje i osnivanje velikog vašara o Maloj Gospojini koji je značajno doprinio privrednom razvoju grada. Ova tradicija datira iz vremena episkopa Sofronija Podgoričanina, koji je stolovao u Pakracu od 1705. do 1710. godine.

plakat-2016-1-1
U okviru programa krsne slave Vijeća okupiti ćemo pjevačke grupe koje njeguju tradicionalne oblike pjevanja.

Program:
15:00 – okupljanje gostiju i uzvanika
16:00 – posvećenje Slavskog kolača
16:20 – Obraćanja
– prigodno obraćanje zamjenika gradonačelnika Grada Pakraca
– prigodno obraćanje predsjednika VSNM Grada Pakraca
– pozdravni govor uzvanika iz Srpskog narodnog vijeća
17:00 – zajednički ručak
19:00 – kulturno-umjetnički program
20:00 – narodno veselje
plakat-2016-2