Obilježavanje sjećanja na stradanje naroda Zapadne Slavonije i Kozare u avgustu 1942

Na grobnici u blizini hrama Svetog velikomučenika Pantelejmona u Tornju 4.08.2018. godine otpočeo je prvi u nizu, pomen stradalim mještanima u avgustovskim zločinima 1942 godine nad nedužnim civilnim stanovništvom koji je počinjen u tadašnjoj NDH od strane ustaša. Pomen je služio protojerej – stavrofor Đorđe Teodorović, paroh Pakrački.

Istoga dana u naselju Dereza na mjestu stradanja mještana nad dva bunara u prisustvu rodbine i mještana ovog i okolnih naselja pomen su služili protojerej – stavrofor Luka Bosanac, umirovljeni paroh Daruvarski, protojerej – stavrofor Đorđe Teodorović, paroh Pakrački i protojerej Dragan Gaćeša, paroh Slatinski.

Nakon održanog pomena vijence i cvijeće su položili rodbina i mještani, ispred Požeško slavonske županije i Županijskog vijeća srpske nacionalne manjine zamjenik župana Miroslav Grozdanić i Veljko Džakula, ispred Grada Pakraca, zamjenik gradonačelnice Nikola Ivanović, te ispred udruženja antifašista Pakrac – Lipik, predsjednica Mirjana Bilopavlović s delegacijom.

Prisutnima su se i ove godine obratili otac, Luka Bosanac govoreći o nevino stradalim mještanima Dereze i okolnih naselja, te značaju sjećanja na njihovo stradanje, dok je predsjednik Županijskog vijeća srpske nacionalne manjine Veljko Džakula kratko obraćanje imao kod spomen obilježja poginulim učesnicim NOR-a, napominjući kako su ovi mladi ljudi nakon stravičnih zločina nad njihovim članovima obitelji smogli snage da zajedno rame uz rame s Hrvatima i drugim progresivnim snagama krenu u borbu za oslobođenje od fašista i nacista, te njihovih sljedbenika.