Otkazani ‘Miholjdanski susreti u Kraguju’

U pakračkoj Gradskoj vijećnici 06. oktobra održana je 7. sjednica Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Pakraca na kojoj se raspravljalo o izvještaju o organizaciji krsne slave Vijeća održane 21.09. u restoranu KTC.  Vijeće je trebalo donijeti odluku o podršci Mjesnom odboru Kraguj za organizaciju proslave Miholjdana i odluku da VSNM prihvata biti organizator proslave Miholjdana.

Sjednici je prisustvovalo 8 članova Vijeća te je to minimalan broj vijećnika za normalno zasjedanje Vijeća i donošenje odluka. Na 7. sjednici jednoglasno je prihvaćen izvještaj o organizaciji krsne slave, a prethodno je predsjednik VSNM Grada Pakraca Nikola Ivanović podnio izvještaj s svim detaljima proslave, financijskim pitanjima i računima.

Druga tačka dnevnog reda vezana za odluku da VSNM prihvata biti organizator proslave Miholjdana i pruža podršku za organizaciju proslave Mjesnom odboru Kraguj nije donešena zbog nedostatka kvoruma. Naime, iako su predstavnici MO Kraguj iskazali svoj stav da i dalje traže da se održi proslava, stav koji je bio djelomično narušen dopisom od strane zamjenika gardonačelnice Gorana Labusa prema članovima VSNM i MO Kraguj, ipak predstavnici MO Kraguj ostali su ustrajni u želji da se oživi ova proslava. Predsjednik VSNM Grada Pakraca Nikola Ivanović stavio je na glasanje odluku o organizaciji proslave Miholjdana te je u tom trenutku Goran Labus, član VSNM Grada Pakraca i zamjenik gradonačelnice ispred srpske zajednice napustio sjednicu, pravdajući se neodgodivim obavezama.

Sukladno Statutu Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Pakraca prekinuta je sjednica zbog nedostatka kvoruma te nije bilo moguće donijeti odluku o organizaciji proslave. Prema zakonu, svako javno okupljanje se mora prijaviti 7 dana prije događanja.

Preostali članovi VSNM Grada Pakraca zajedno s članovima MO Kraguj ostali su u vijećnici neformalno se družeći i planirajući druge buduće aktivnosti.

Iako možemo biti žalosni zbog neorganizovanja ove proslave, ipak će se slaviti Miholjdan u Kraguju, isto onako kako se vjekovima proslavljao, veselo i uz pjesmu u kućama porodica Sudar.

Kraguj Miholjdan