Pakračka česma u funkciji

Pitka voda, prvi put nakon rata, potekla je ovog tjedna iz pakračke česme kod Sabornog hrama i Eparhijskog dvora, jednih od najstarijih simbola grada. Prema nekim izvorima, česma je sazidana nakon Eparhijskog dvora u drugoj polovici 18. vijeka, te je pod zaštitom Ministarstva kulture.

Česmu je obnovilo komunalno poduzeće Vode Lipik d.o.o., kao što je prije otprilike godinu dana obećao direktor Marijan Pijerobon.

Sukladno našim mogućnostima vlastitim radom i sredstvima izvršeno je detaljno čišćenje objekta, konstruktivna sanacija, obnova krovišta i  priključenje na javni vodoopskrbni sustav. Limarske radove odradila je tvrtka Metalimpex d.o.o. iz Novske za iznos od 10.000,00 kn, a sve ostale radove odradili smo sami. Slavine su nabavljene iz Italije, a sve je odrađeno uz prethodnu suglasnost i nadzor Konzervatorskog odjela.“, rekao nam je direktor Pierobon.

Prema zahtjevu zaštitara spomenika kulture, koji nadziru obnovu, ništa ozbiljnije nije urađeno na fasadi česme, osim sto je oprana.

Prijašnjih godina okoliš i pakračka česma su čišćeni volonterskim radom naših sugrađana/ki  kroz radne akcije u organizaciji VSNM Grada Pakraca i Parohije pakračke.

Česma je obnavljana dva puta, 1882. i 1930. godine. Sedamdesetih godina prošlog vijeka uslijed građevinskih radova prekinuta je njena prirodna vodena žila koje je napajala česmu, zbog čega je kasnije priključena na gradski vodovod.

Sa česmom u Branimirovoj ulici koja vodi prema Gavrinici završava pakrački Trg. A prema starim putopisima nekada je na česmi stajala ploca sa natpisom: „Josif Putnik episkop pakrački i Izidor grof Janković, gospodin Pakraca i Daruvara, istočnik (vrelo) obnoviše 1882.“

Kao i za mnoge česme i fontane u evropskim metropola, tako i za stari pakrački zdenac postoji legenda da: „Ko se od pridošlica i putnika napije vode s ove česme – ostaje zauvijek u Pakracu! „