Pomen stradalim Kusonjčanima

U petak 13. avgusta obilježen je i spomen stradanja mještana sela Kusonje, koji su na ovaj dan tragično postradali 1942. godine. Krvavi avgust 1942. godine, krenuo je od sela Tornja, Dereze, Branežaca, i Japage, a nije zaobišao ni Kusonje.

Tog dana, ustaše su upale u selo, te mještane Kusonja, Dragovića I Čaklovca, odvele do hrama Svetog velikomučenika Georgija. Od hrama je najveći dio njih odveden do dva obližnja bunara gdje su ubijani i bacani u iste. Jedan dio njih zatvoren je u samu crkvu koja je potom zapaljena. Preko četiri stotine duša izgubilo je svoj ovozemaljski život.

Obilježavanje stradanja započelo je okupljanjem kod spomenika u centru sela, gdje je Obrad Ivanović, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Pakraca zajedno s preživjelim Kusonjčanom prof. Draganom Grujićem položio vijenac.

Okupljenima ispred spomenika su se kratko obrtatili Milan Kozlović, predsjednik MO Kusonje i predsjednik Upravnog odbora SDF-a Veljko Džakula. Zatim je formirana kolona na čelu sa Preosveštenim vladikom Jovanom krenula prema bunarima gdje je Preosvešteni vladika nad bunarima odslužio pomen.

Vladika se ovom prilikom obratio okupljenima govoreći o stradanju Kusonjčana, naglasivši da su stradali samo zbog vjere svoje Pravoslavne a ne zbog neke ideologije. Poseban naglasak Vladika je stavio na to, da je jedino trajno pamćenje stradalih, svešteno pamćenje, i da njihov spomen treba da se osvešta.Preosvešteni je poučio okupljene da Crkva ne proslavlja samo mučenike koji su svojim pojedinačnim, teškim mučenjima posvjedočili svoju vjeru, te je naveo primjere masovnih stradanja hrišćanskih mučenika, kao što su mučenici Vitlejemski, Nikomidijski, Amorejski i ostali.

U nastavku Preosvešteni vladika je uz sasluženje sveg sveštenog klira naše Eparhije, u hramu Svetog velikomučenika Georgija služio Svetu Liturgiju, a po zaamvonoj molitvi osvešteno je Slavsko žito i presječen je Slavski kolač u čast i spomen stradalih mučenika Kusonjskih.

Na kraju svete Liturgiju vladika je sa vjernim narodom proveo još neko vrijeme u prijatnim razgovorima.

Profesor Dragan Grujić, jedan od preživjelih Kusonjčana ovog strašnog stradanja, poklonio je za biblioteku Eparhije Pakračko-slavonske knjige vezane za stradanje srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu.