Proslavljen Đurđevdan u Kusonjima

U Kusonjima, 06.05. proslavljen je praznik Svetog Velikomučenika Georgija, u narodu poznatiji kao Đurđevdan. Ovom prazniku posvećen je i kusonjski hram Svetog Velikomučenika Georgija.

MO Kusonje kao organizator uz srpske organizacije (SKD Prosvjetu, SDF i VSNM Pakrac) u Pakracu želi potaknuti mještane i širu lokalnu zajednicu prema očuvanju tradicije i običaja vezanih uz proslavu Svetog velikomučenika Georgija, odnosno Đurđevdan.

Posebno je zanimljiv Đurđevdanski uranak, kada se rano ujutro odlazi na izvor nedaleko sela koji je u narodu poznat kao ”svetinja”, gdje se uzimaju grabove grane, s kojima se ukrasuju ikone, kapije i ulazi u kuće.

Kusonje su povratničko selo nadomak Pakraca, selo u kojem je prva započela obnova porodičnih kuća (1998 -1999), ostale infrastrukture i razminiranje okućnica, te se može reći da je to utjecalo na veći povratak mlađih porodica i vraćanje života u selo. Kusonje su mjesto stradanja velikog broja Srba iz ovog i okolnih sela tijekom Drugog svjetskog rata, a posebno stradanja unutar same crkve.

 

Svetu liturgiju u crkvi Svetog Velikomučenika Georgija u Kusonjima služio je paroh pakrački protojerej stavrofor Đorđe Teodorović.

Svim pravoslavnim vjernicima koji danas proslavljaju Đurđevdan želimo sretnu slavu te da u miru i zdravlju proslave ovaj praznik.

Proslava Duhova provodena je kroz projekt „Pakrac – suradnjom prema razvoju„ koji je financiran sredstvima Europske unije u okviru programa „Promocija ljudskih prava i zaštite manjina u jugoistočnoj Europi’’ , kojeg implementira Vijeće Europe. Cilj ovog projekta je poboljšati položaj nacionalnih manjina u gradu Pakracu i doprinijeti uključivanju pripadnika nacionalnih manjina u društvenom i gospodarskom životu grada.

PROGRAM:
– 06:00 – Đurđevdanski uranak – odlazak na ”svetinju”
– 09:00 – Sveta liturgija u crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Kusonjima
– 12:00 – Nastup pjevačke sekcije SKD ‘Prosvjeta’ Pakrac
– 12:30 – Posluženje i druženje