Proslavljena hramovna slava u Donjim Grahovljanima

Na Praznik Svetih apostola Petra i Pavla obilježena je i hramovna Slava u Donjim Grahovljanima. Danas je u ovom selu useljeno svega nekoliko kuća, selo je zapustjelo. Sadašnji hram, posvećen prvovrhovnim Apostolima, sazidan je 1757. godine, na mjestu starije drvene crkve. Crkva je osveštana 29. januara 1770. godine od strane Episkopa Pakračkog Arsenija Radivojevića. U XIX vijeku pored sela Grahovljani i Dereza u sastav ove parohije ušlo je i selo Sirač sa crkvom Uspenija Presvete Bogorodice.

U ova tri sela 1898. godine bilo je 1177 Pravoslavnih vjernika, a 1905. godine u 211 Pravoslavnih domova bilo je 1423 duše. Godine 1929. broj Pravoslavnih domova bio je 297, a stanovnika 1954.

Tokom Drugog svjetskog rata crkva nije stradala, ali su uništene crkvene dragocjenosti, arhiva, matične i bogoslužbene knjige.

U posljednjem ratu devedesetih godina crkva je demolirana, a Časna Trpeza razbijena. Dio ikona sa ikonostasa čuva se u Daruvaru. Krov je u veoma lošem stanju, većim djelom je srušen, a u dijelovima u kojima stoji predstvalja opasnost budući da se postepeno urušava. Crkva ima status spomena kulture Republike Hrvatske.

Povodom hramovne Slave okupilo se dvadesetak vjernika iz Grahovljanske i Pakračke parohija, od toga većina njih se jedino na današnji dan i okuplja u selu kako bi obišli malobrojnu porodicu i svoja imanja.

Nadležan paroh protojerej-stavrofor Đorđe Teodorović osveštao je Slavsko koljivo i presjekao Slavski kolač čestitajući prisutnima praznik i pozivajući mještane koji danas žive van Slavonije na potrebu očuvanja svetinja svoga kraja i veze sa Slavonijom.