Proslavljena slava Sabornog hrama u Pakracu

Pravoslavni vjernici Pakraca i okoline u nedelju, 31.05.2015., svečano su obilježili praznik Hristove crkve Silazak Svetog duha na apostole, koji je u narodu poznat i kao Duhovi, odnosno Sveta Trojica. Ovom prazniku posvećen je i Saborni hram Svete Trojice u Pakracu.

Uz prisustvo većeg broja vjernika, Svetu Liturgiju služio je protojerej stavrofor Đorđe Teodorović. Po zaamvonoj molitvi presječen je Slavski kolač i osvještano Slavsko žito, te je u nastavku služeno večernje bogosluženje. Isvršen je trokratni ophod oko hrama te su čitane molitve Svetog Vasilija.

Otac Đorđe sabranim vjernicima čestitao je Praznik i Slavu hrama, govoreći o Prazniku i važnosti okupljanja i jačanja zajednice.

Nakon Svete Liturgije, okupljeni su prešli u Episkopski dvor za trpezu ljubavi provodeći dalje vrijeme u zajedništvu, razgovorima i druženju.

Na proslavi u Episkopskom dvoru u velikom broju prisustvovali su i članovi SKD Prosvjeta Pododbor ‘Zapadna Slavonija’ Pakrac, koji su u skladu s obijačjima pjevali tradicionalne pjesme pakračkog kraja.

Nadamo se da će ova proslava ponovno postati tradicija pakračkih Srba, te da ćemo očuvati tradiciju saborovanja i druženja povodom velikih praznika.

plakat ćirilica_finalplakat latinica

Proslava Duhova provodena je kroz projekt „Pakrac – suradnjom prema razvoju„ koji je financiran sredstvima Europske unije u okviru programa „Promocija ljudskih prava i zaštite manjina u jugoistočnoj Europi’’ , kojeg implementira Vijeće Europe. Cilj ovog projekta je poboljšati položaj nacionalnih manjina u gradu Pakracu i doprinijeti uključivanju pripadnika nacionalnih manjina u društvenom i gospodarskom životu grada.