Proslavljeno Gavrilovo u Subockoj

Na Praznik Sabora Svetog arhangela Gavrila obilježena je hramovna Slava u Subockoj. Hram je iz 1889. godine i u ratu devedesetih godina pretrpio je teška stradanja a narod je napustio svoja ognjišta.

Danas su u selu stalno useljena tri domaćinstva, a ljeti selo oživi dolaskom nekadašnjih mještana koji dolaze da uređuju svoju imanja i određeno vrijeme provode u selu. Ispred hrama očišćen je plato kako bi se moglo prići i na sam dan Praznik nadležan paroh protojerej-stavrofor Đorđe Teodorović presjekao je Slavski kolač i osveštao Koljivo u čast Svetog arhangela Gavrila u prisustvu tridesetak vjernika parohije Subocke i Pakračke.

Otac Đorđe pozdravio je sabrane pred svetinjom, čestitao Praznik i naglasio važnost čuvanja svetinja ovoga kraja i obnovu duhovnog života.

U skorim planovima predviđene su radne akcije čišćenja prostora oko samog hrama koji je zarastao, a nažalost unutar hrama veliku opasnost predstvaljaju dotrajali svodovi koji se postepeno urušavaju kako ih sami ostaci krova pritišću.