Radna akcija čišćenja crkve Svetog Pantelejmona u Tornju

Dana 11. jula ove godine održana je radna akcija čišćenja crkve Svetog velikomučenika Pantelejmona u Tornju. U selu Toranj nalaze se dva hrama posvećene istom svetitelju. Starija crkva, rotonda, potiče iz XV vijeka i nalazi se na groblju van sela. Novija, koja je u samom selu, potiče iz kasnijeg vremena i sagrađena je 1931. godine.

U poslednjem ratu devedesetih godina ovaj hram doživio je teško stradanje, 1992. godine kada je miniran. Zvonik se srušio na krov crkve i potom u unutrašnjost.

Vjernici parohije Pakračke i Toranjske učestvovali su u akciji čišćenja. Posredstvom gospodina Gorana Labusa, zamjenika gradonačelnika Grada Pakraca iz redova srpske zajednice, omogućeno je donacijom Grada Pakraca korištenje bagera-kombinirka na nekoliko sati, a mještanin gospodin Dalibor Šmit omogućio je prevoz šute.

U ovoj akciji urađen je veliki dio posla, uspjelo se ući u sam hram i očistiti pojas oko crkve. Sljedeća radna akcija u Tornju, kojom bi se završilo kompletno čišćenje unutrašnjosti hrama, planirana je za 25. jula ove godine.