Sjećanje na stradale u Tornju i Derezi

4. avgusta obilježena su dva mjesta stradanja u Drugom svjetskom ratu. U selu Toranj, na ovaj dan ustaše su dovele 65 mještana sela Donja Obrijež, te im u šumarku nekoliko stotina metara iza hrama Svetog Velikomučenika Pantelejmona, na svirep način oduzeli živote te njihova tijela bacili u iskopanu raku. Nadležni paroh protojerej-stavrofor Đorđe Teodorović služio je parastos postradalima, i ovo je prvi put da im se na samom mjestu stradanja služi molitveni pomen.

Istoga dana, kako se već godinama čini, obilježeno je i stradanje mještana sela Dereza. Tog 4. avgusta 1942. godine u dva bunara ubijeno je i bačeno 250 duša. Parastos je služio nadležni paroh protojerej-stavrofor Đorđe Teodorović uz sasluženje protojereja-stavrofora Luke Bosanca paroha Daruvarskog, i protonamjesnika Dragana Gaćeše paroha Slatinskog.
Sa oba mjesta stradanja poslana je poruka obaveze svih nas na dolazak i poklonjenje svetim mučenicima stradalima, našim precima, i podsjećanje da to nisu bili ratnici, već obični ljudi, seljaci koji su živjeli u svojim domaćinstvima, te da je njihovo stradanje rezultat pomračenja ljudskog uma i srca.

Na nama je da čuvamo spomen na njih, molitveno ih se sjećamo, obilazimo i održavamo mjesta njihovih stratišta, sa vjerskim osjećajem i poklonjenjem kao i svakom ostalom vrstom poštovanja, što isključivo i jeste cilj obilježavanja spomena na postradale.