Smotra manjinskog stvaralaštva

U sklopu Pakračkog ljeta 27. lipnja u dvorištu kompleksa Janković po prvi puta održana je Smotra manjinskog stvaralaštva na kojoj su svoje umijeće pjesme i njegovanja tradicije pokazali četiri manjinska kulturna društva. Smotra je organizirana s ciljem promocije kulture, tradicije i običaja nacionalnih manjina, poticanja suradnje i promicanja kulturne raznolikosti, obogaćivanja kulturnih događanja i povećanja integracije manjinskih zajednica u društveni i gospodarski život grada, u nadi da će ova manifestacija postati tradicionalna.

Na smotri su učestvovali Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ Pododbor ‘Zapadna Slavonija’ Pakrac, Češka beseda Prekopakra, HKUD ‘’Fra Marko Dobreta” iz Dežanovca i Matica Slovačka «Kukučin – Kuntarić» iz Jakšića.

Otvarajući smotru pakrački dogradonačelnik Goran Labus rekao je kako je Pakrac sredina gdje žive brojne manjine koje su obilježile kulturni, politički i ekonomski razvoj ovog grada u prošlosti, a to će u suradnji s većinskim narodom činiti i ubuduće. Dodao je kako je ova smotra prilika je za daljnju promociju kulturnih vrijednosti i običaja nacionalnih manjina na ovom prostoru, a ujedno i prezentacija rada kulturnih društava.

Goste i posjetitelje pozdravio je i Miroslav Grozdanić, požeško-slavonski dožupan, naglasivši kako su nacionalne manjine, uz stvaralaštvo i njegovanje tradicije i kulture, blago jedne zajednice.

Pored mnogobrojnih posjetitelja, gospode Labusa i Grozdanića, na smotri su prisustvovali i: gđa Ana Marija Blažević, zamjenica gradonačelnika Grada Pakraca, protojerej stavrofor Đorđe Teodorović, paroh pakrački, Nikola Ivanović, gradski vijećnik ispred redova srpske zajednice te gradski službenici.

Program je započeo nastupom članova Češke besede Prekopakra, a svojim narodnim slovačkim i rusinskim plesovima, pjesama i običajima predstavili su se i članovi Matice slovačke “Kukučin – Kuntarić” iz Jakšića, KUD “Fra Marko Dobreta” iz Dežanovca prezentirao je folklor Hrvata iz Bosne i Hercegovine dok su članovi SKD Prosvjeta Pododbor “Zapadna Slavonija” iz Pakraca predstavili tradiciju Srba sa šireg pakračkog područja.

Učesnici I posjetitelji su se nakon nastupa okupili u Gradskoj vijećnici, gdje su nakon posluženja zajedno prezentirali svoje plesove na oduševljenje svih prisutnih.

Smotra manjinskog stvaralaštva provodena je kroz projekt „Pakrac – suradnjom prema razvoju’’ koji je financiran sredstvima Europske unije u okviru programa „Promocija ljudskih prava i zaštite manjina u jugoistočnoj Europi“, kojeg implementira Vijeće Europe. Cilj ovog projekta je poboljšati položaj nacionalnih manjina u gradu Pakracu i doprinijeti uključivanju pripadnika nacionalnih manjina u društvenom i gospodarskom životu grada.