Svetosavska akademija

Po treći puta u Pakracu je 27.01.2015. godine održana Svetosavska akademija te proslava krsne slave Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” Pododbor ‘’Zapadna Slavonija Pakrac’’. Organizatori su bili Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Pakraca i SKD “Prosvjeta”, pododbor ‘Zapadna Slavonija’ Pakrac.

Ovom prilikom želio bih istaknuti značaj ovakvih zajedničkih okupljanja i druženja, ali i značaj poštovanja našeg pravoslavlja, njegovanja naše kulture i običaja. Upravo naši najmlađi su dokaz da se svi zajedno moramo potruditi da za njih ovakvih druženja bude više te imaju priliku učiti o našim običajima i tradiciji kako bi ju nama prezentirali kako bi u većem broju pohađali dodatnu nastavu na srpskom jeziku i pismu.“, rekao je Nikola Ivanović, vijećnik iz redova srpske zajednice u Gradskom vijeću Grada Pakraca, na početku 3. „Svetosavske akademije“ u pakračkoj gradskoj vijećnici uz pozdrave svima okupljenima.

Miroslav Grozdanić, zamjenik župana Požeško-slavonske županije, govorio je o radu “Prosvjete” koja ove godine u Pakracu obilježava 20-godišnjicu od ponovnog oživljavanja rada. Kao važniji zadatak je istaknuo nastojanja da se za djecu pripadnike srpske zajednice organizira nastava na srpskom jeziku i pismu što je u Pakracu potaknuto među prvima u Hrvatskoj 1997. godine, ali je nakon tri godine zbog nezainteresiranosti djece i roditelja ugašena, da bi bila obnovljena 2010. godine od kada se odvija u kontinuitetu. Istaknuo je suradnju s Nikolom Ivanović i manjinskim vijećem grada Pakraca čime se kroz projekt financiran iz europskih fondova doprinijelo provođenju više kulturnih manifestacija.

„Pozivam sve zainteresirane građane, naročito mlade da se uključe u aktivnosti društva, prvenstveno na njegovanju i očuvanju tradicije i kulturne baštine Srba ovog kraja.“, rekao je Grozdanić uz zahvalu svim pojedincima, SKD „Prosvjeta“, SDF, SPC, manjinskim vijećima i Gradu Pakracu koji su dali svoj doprinos u provedbi svih aktivnosti društva.

– Po treći puta se okupljamo na Svetosavskoj akademiji i ja sam zadovoljan odazivom jer je bilo 150-ero odraslih i oko 40 djece. Ovo će biti naša tradicionalna lokalna proslava i očekujem kako će svake godine dolaziti više ljudi. Bitno je i to da smo ove godine organizirali prvi puta program s našim vlastitim snagama i s nastupom naše djece. Ranijih godina smo zvali goste iz drugih gradova – istakao je Goran Labus dogradonačelnik Pakraca iz redova srpske zajednice.

„Rastko Nemanjić, sv. Sava, je iznenađujuće živa ličnost. On je osnivač naše Crkve, kulture i školstva. On je uredio sve bitne izvore za naš narod. Sv. Sava je živ, među nama i za nas u našoj kulturi.“, rekao je Čedomir Višnjić, predsjednik SKD „Prosvjeta“ Zagreb, o značaju sv. Save za srpski narod istaknuvši potrebu zalaganja u njegovanju običaja i očuvanja kulturnog identiteta.

Glavni dio programa akademije izvelo je 14 djece, od kojih osam pohađa dodatnu nastavu srpskog jezika i kulture u pakračkoj osnovnoj školi. Okupljenima su kroz recitacije i kratke besjede prikazali život sv. Save.

„Dužnost i obaveza je svih nas da čuvamo vjeru, tradiciju i običaje. Ima svatko pravo biti vjernik ili ne biti vjernik. To je stvar dobre volje i čovjekovog izbora u životu, ali svatko od nas nema samo to pravo i mogućnost zaboraviti ono što je bilo njegovih predaka, ono što su njegovi preci čuvali kroz vjekove, kroz sve historijske prilike i neprilike. Nikada nije bilo lako vrijeme, nije bilo lako sazidati zdanje sabornoga hrama, episkopskoga dvora te sve svetinje i crkve u svim selima okolo. Nije bilo lako, bio je to velik podvig i trud, a nije ni onda bilo nekakvo veliko bogatstvo, ni mogućnosti. Ali narod se trudio i čuvao ono što je naslijedio i što je imao.“, rekao je paroh Đorđe Teodorović istaknuvši značaj prenošenje narodnog nasljeđa i kulturnog identiteta na mlade te na kraju podijelio božji blagoslov povodom dana sv. Save.

Na akademiji su prisustvovali zamjenik župana Požeško-slavonske županije i predsjednik SKD „Prosvjeta“ Pododbor zapadna Slavonija-Pakrac Miroslav Grozdanić, zamjenik gradonačelnika Pakraca Goran Labus, predsjednik gradskog vijeća Lipika Ivan Molnar, zamjenik načelnika Općine Okučani Siniša Martinović, protojerej stavrofor Đorđe Teodorović, đakon Milan Tomašević, predsjednik SKD Prosvjeta Zagreb Čedomir Višnjić i predsjednik Upravnog odbora SDF Veljko Džakula.

Prije akademije održano je večernje bogosluženje u pakračkom Sabornom hramu.

Svetosavska akademija organizirana je u sklopu projekta “Pakrac – suradnjom do razvoja” kojeg provodi i sufinancira Grad Pakrac, a financiran je sredstvima Europske unije kroz program ‘Promocija i zaštita ljudskih prava u Jugoistočnoj Europi’ kojeg provodi Vijeće Europe.