Svetosavska akademija

U četvrtak 26.01.2017 godineu u Gradskoj vjećnici Grada Pakrca održana je 4 po redu svetosavska akademija u organizaciji Parohije Pakračke i uz suorganizaciju Vijeća srpske nacionnalme nanjine Grada Pakraca i SKD „ Prosvjeta „ Pakrca.

Akademiji je prisustvovalo oko 1000 mještana Pakrca , Lipika i okolnih naselja. Akademiji su prisutvovali zamjenik župana Požeško slavonske županije Miroslav Grozdanić, zamjenik gradonačelnika Garada Pakraca Goran Labus, članovi VSNM Pakrac te SKD“ Prosvejeta“ Pakrac.

Pozdravljajući prisutne paroh pakrački, protojerej- stavrofor Đođe Teodorović istaknuo je da ni jedan početak nije bio lagan pa tako i ovaj naš. Prisjetio se obilježavanja prve akademije u poluzavršenom Hramu Svete Trojice u Pakracu.

Sjećamo se i posljeratnog truda SKD“ prosvjete „ Pakrac“ koja je sa prvim generacijama i u većem broju započinjala očuvanje vjere i tradicije na ovom području danas nakon višegodišnjeg truda i rada , proslava praznika i okupljanje oko našeg rodonačelnika , prosvjetitelja i Arhiepiskopa Svetog Save , ponovno postaje naš sastavni dio života , kulture i tradicije.

U programu su nastupila djeca koja pohađaju pravoslavni vjeronauk u OŠ Braća Radić Pakrac sa prigodnim programom i članovi pjevačke sekcije SKD „ Prosvjeta „ Pakrac