Vrijedna donacija knjiga iz Srbije

”Službeni glasnik” iz Beograda poklonio je Eparhiji slavonskoj kapitalna izdanja, istorijsku, pravnu i teološku literaturu, kao i leksikografska izdanja i sabrana djela najvećih pisaca i mislilaca, kako bi se pomogla obnova Pakračke Eparhijske biblioteke.

Pakračka biblioteka Srpske pravoslavne crkve predstavlja jedan od najvažnijih čuvara duhovnosti Srba u Hrvatskoj, u kojoj se nalaze retke i dragocene knjige od početaka srpske pismenosti, navedeno je u saopštenju.

Biblioteka je u Drugom svetskom ratu skoro potpuno uništena, da bi i nakon obnavljanja doživela još jedno uništenje u ratovima devedesetih.

“Službeni glasnik” se odazvao molbi episkopa slavonskog Jovana za pomoć u obnovi Pakračke biblioteke, da bi se tako ponovo stvorio srpski centar duhovnosti na mestu gde je nekada postojao.

“Službeni glasnik” i Eparhija slavonska postigli su dogovor oko zajedničkih izdanja o srpskim crkvama u Hrvatskoj, životu i stradanju srpskog naroda na tim prostorima, kao i o obnavljanju retkih i starih knjiga iz riznice Pakračke biblioteke.

Javno preduzeće Službeni glasnik baštini tradiciju izdavanja srpskih službenih glasila, koja počinje 1813. godine objavljivanjem „Novina serbskih“.