Završetak radova 1. travnja, početak useljenja prvih stanara tijekom ljeta

Predstavnici Središnje državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar, državni tajnik, Jasminka Grbac-Franić, načelnica Sektora za programe obnove i stambenog zbrinjavanja, i Gojko Brzica posjetili su 9. ožujka Pakrac gdje su održali radni sastanak u maloj vijećnici gradske uprave s gradonačelnicom Pakraca Anamarijom Blažević, dogradonačelnikom Goranom Labusom, pročelnikom Tomislavom Petračem i voditeljicom odsjeka Marijom Čar nakon čega su zajedno obišli višestambenu zgradu u Ulici Radničko naselje koja se gradi za zbrinjavanje nositelja stanarskih prava s područja Pakraca i Lipika. Priliko radnog sastanka istaknuto je kako se završetak radova očekuje 1. travnja, a za useljenje prvih stanara zgrada bi nakon tehničkog pregleda i ishođenja uporabne dozvole trebala biti spremna tijekom ovog ljeta.

Glavni razlog ovog radnog sastanka između predstavnika Grada Pakraca i Središnjeg državnog ureda za obnovu stambeno zbrinjavanje predvođenih državnim tajnikom Nikolom Mažarom je završetak radova na izgradnji višestambene zgrade u Ulici Radničkih sindikata koja ima 25 stanova namijenjenih za zbrinjavanje nositelja stanarskih prava s područja Pakraca i Lipika, a ima 12 stanova od 35 četvornih metara, tri stana od 45 četvornih metara, sedam stanova od 55 i tri stana od 65 četvornih metara. „Radove je financiralo nekadašnje Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Raniji izvođač radova je bila tvrtka Kera-Kamex, d.o.o. iz Piškorevaca.

Radovi su zaustavljeni 10. listopada 2012. godine raskidom ugovora s izvođačem radova zbog učestalog kašnjenja radova u odnosu na terminske planove. Izvođač je radove izvodio ne samo nezadovoljavajućom dinamikom, već su izvedeni radovi izvedeni na način suprotan projektnoj dokumentaciji, pri čemu se izvođač nije obazirao ni na upozorenja nadzornog inženjera o nepravilno izvedenim radovima.“, pojašnjeno je još u rujnu 2014. u priopćenju Državnog ureda za stambeno zbrinjavanje nakon što su radovi na izgradnji zgrade obustavljeni. Tijekom radnog sastanka državni tajnik Nikola Mažar istaknuo je kako se Središnji ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje tijekom ove i sljedeće godine bavi poslovima od presudne važnosti za područja od posebne državne skrbi kako u pakračko-lipičkom kraju tako i na području karlovačke, sisačko-moslavačke i drugih županija. U vezi s napretkom radova na zgradi u pakračkom Radničkom naselju načelnica Sektora za programe obnove i stambenog zbrinjavanja Jasminka Grbac-Franić prisutne je obavijestila kako se radovi nastavljeni 1. kolovoza prošle godine privode kraju i bit će završeni 1. travnja ove godine.

„Preostalo je još lakiranje parketa u stanovima te radovi na priključcima za plin i instalacijama. Nakon svih problema od 2010. godina konačno možemo biti zadovoljni.“, rekla je načelnica Jasminka Franić-Grbac. Kada radovi budu završeni i tijekom postupka izdavanja uporabne dozvole Središnji ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje provest će reviziju podnesenih 25 zahtjeva od nositelja stanarskog prava za zbrinjavanje i dodjelu stanova na korištenje u ovoj zgradi.

Tijekom radnog sastanka, između ostalih tema razgovora, moglo se čuti kako se u nadležnosti ovog Ureda na području Grada Pakraca, u Pakracu i svim naseljima, nalazi 104 stambenih jedinica, od čega 81 kuća i 23 stana koji su u državnom vlasništvu. Saznao se i podatak kako je s područja Grada Pakraca od građana upućeno 46 zahtjeva za građevinskim materijalom koji su u proceduri, a jedan manji dio tih zahtjeva trebao bi biti odobren tijekom ove godine i podnositeljima nabavljen građevinski materijal za izgradnju kuće. Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i dogradonačelnik Goran Labus upoznali predstavnike Ureda s nekoliko problema građana Pakraca koji se tiču ovog Ureda. Također su predali dokumentaciju za obnovu „Velike kuće“ na Pilanskom putu čime bi se dobilo još osam stanova.

Za ovaj objekt u vlasništvu Grada Pakraca postoji kompletna projektna dokumentacija i građevinska dozvola s procijenjenom vrijednosti izgradnje zgrade s osam stanova od 3,5 milijuna kuna, a kako su ostaci objekta bili prijetnja za sigurnost uklonjeni su prošle godine. Gradonačelnica Anamarija Blažević predložila je tajniku Mažaru da obnovu preuzme Središnji ured, što je on i prihvatio te rekao kako se to može uvrstiti u planove za sljedeću godinu ako bude bilo raspoloživih sredstava u proračunu te dodao kako će vlasništvo trebati prebaciti s Grada Pakraca na Republiku Hrvatsku u tom slučaju.

Izvor Compas, Boris Ciglenecki